Vinlandet Tyskland

Vinlandet Tyskland

Tysk vin har de seneste 20 år gennemgået en dramatisk udvikling, der har vendt op og ned på alt, ikke mindst deres noget særegne kvalitetssystem, som bygger på druemostens sukkerindhold ved høstning. I 1984 blev der solgt flere end 175 millioner flasker af den søde og meget billige tyske Liebfraumilch. Der var bekymrende lav interesse for kvalitet og oprindelse af vinen, bare den smagte ens år efter år, hvilket netop er hvad en Liebfraumilch gør. Det gav Tyskland et image som producent af billige søde hvidvine, primært for ældre og helt unge mennesker.
 
I dag har markedet ændret sig totalt. Der er større efterspørgsel efter tørre hvidvine og ikke mindst efter kvalitet frem for kvantitet. Eksporten af Liebfraumilch er i dag næsten halveret og der er kommet lang større fokus på kvalitet og ikke mindst på produktion af rødvin. 
 
Størstedelen af ​​de vine, der produceres i Tyskland, drikkes også i landet. Det giver mening, fordi der konsumeres næsten tre gange mere end der bliver produceret. Ikke desto mindre laver tyskerne fremragende vine. Især Riesling kan ikke findes nogen steder så varieret og (personlig mening) fantastisk som her, og Spätburgunder/Pinot Noir må heller ikke undgå international konkurrence. Alt i alt kan man være glad for, at resten af ​​verden endnu ikke helt har fået øjnene op for, hvad vinlandet Tyskland står for. Så du får stadig rigtig meget god vin til ekstremt rimelige priser.

 

FAKTA 
Areal med vinstokke: 105.000 ha - røde druer: ca. 1/3
Vingårde: ca. 15.900
Vinproduktion: ca. 10.000.000 hl 

Mest dyrkede druesorter:
1. Riesling - 23,596 ha / 23,1%
2. Müller-Thurgau - 12,736 ha / 12,3%
3. Spätburgunder (Pinot Noir) - 11.784 ha / 11,5%

Ud af Tysklands 13 distrikter, er det især 6, der tiltrækker sig opmærksomheden.  Det mest kendte distrikt er Rheingau, hvis fyldige og kraftfulde vine regnes blandt de mest fuldkomne i hele landet. Mosel-Saar-Ruwer excellerer i at lave lette, elegante vine, hvorimod Rheinhessens vine kendetegnes ved sin magtfulde, koncentrerede stil. Der opnås maskuline, meget aromatiske resultater i de to distrikter Rheinpfalz og Franken. Sidst men ikke mindst har det nordlige lilleput-distrikt Mittelrhein i de seneste år bidraget med utrolige vine med et fornemt præg af terroir, dvs klima og jordbund.